Sommarblommande lökar

Sommarblommande lök- och knölväxter är växter som blommar under sommaren och utvecklas ur knölar, lökar, rhizomer (=underjordiska jordstammar) och andra typer av rötter som kan övervintra torrt och svalt men endast i undantagsfall kan övervintra i jorden i vårt klimat. De kräver ganska ofta längre växtperiod än vårt klimat erbjuder och blommar därför ganska sent på säsongen om man inte förodlar dem inomhus.

De två populäraste är dahlia och gladiolus, med dahlian som säker ledare. Andra växter som hör hit är bukettanemon, freesia, knölbegonia montbretia, ixia, sparaxis, Ornithogalum, kanna, doftlilja (Acidanthera) och agapantus. Hit hör även liljorna som dock har den fördelen att de klarar av att övervintra i jorden.
Vilken växt du än köper ur detta sortiment ska du se till att köpa dem så tidigt som möjligt på säsongen så att de inte har legat i butiken längre än nödvändigt.
Sätt dem i krukor med fuktig torv så att det blir balans mellan utvecklingen av rötter och skott. De du vill odla i kruka hela säsongen kan du plantera i planteringsjord i stället. Placera svalt och ljust så att skotten inte drar iväg och blir långa, bleka och taniga.

Naturligtvis kan du plantera både dahlia, gladiolus och liljor direkt i rabatten när bara jorden är varm nog. Planterar du direkt i rabatten bör du plantera grunt. Lökar och knölar som inte har förodlats är inte känsliga för frost ovan jord, så länge det inte är så kallt att det fryser nere i jorden. Vattna ordentligt vid plantering. De flesta är däremot känsliga för uttorkning sedan de börjat växa så det gäller att hänga med och vattna under vårtorkan. Tidigare blomning får du om lökarna/knölarna förodlas inomhus. Plantera i fuktig växttorv, plantjord eller blomjord i enkla krukor, en lök/kruka. En idealisk plats är där det är ljust men inte för varmt, +15 grader är det bästa. När risken för frost är över planterar du ut i rabatter.

Om växterna däremot ska odlas i kruka hela sommaren är det bättre att plantera direkt i slutkrukan. Sätt flera lökar/knölar i stora krukor (se bilden till höger). Efter ca 1 månad är det bra om du börjar gödselvattna med flytande krukväxtnäring en gångper vecka.

Sommarblommande lökar och knölar är mycket lämpliga för odling i kruka, höga som låga. Vad som är bäst beror på krukans storlek och form. Stora, vackra terracotta-kärl kan mycket väl bära upp en grupp vackra gladiolus, medan det i mindre krukor är vackert med låga dahlior eller rikblommande knölbegonior. Av de lite känsligare växterna passar doftlilja och agapantus alldeles ypperligt i kruka på altanen och balkongen.
I rabatten kan man plantera nästan vad som helst. De mer värmekrävande växterna bör få en skyddad plats att växa på. Gladiolus och höga dahlior bör planteras där de inte utsätts för starka vindar, men oavsett hur de står måste de få stöd i någon form.

Plantera de sommarblommande lökväxterna bland andra växter. De högväxta gör sig framför buskage såväl som bland perenner av olika slag. Andra är vackra bland låga perenner och ettåriga blommor.

Då de flesta av dessa växter inte kan övervintra i jorden utomhus hos oss gäller det att ta ställning på hösten. Kan och vill du vinterförvara dem? Vill du det gräver du upp dem försiktigt, låter dem ligga svalt men frostfritt och torka så att jorden sedan kan tas bort försiktigt. Bädda in dem i torr torv och förvara dem på sval och torr plats fram till våren. Vill man inte ha det besväret eller inte har någon lämplig förvaringsplats låter man helt enkelt bli att gräva upp dem och köper istället nya knölar och lökar nästa vår. Svårare än så är det inte. Du behöver inte avstå från exempelvis dahlior bara för att du inte har någonstans att göra av dem över vintern.Glöm inte bort liljorna.

Fördelen med dem är att de klarar av att övervintra i jorden.

Kom ihåg att liljor är känsliga för vårtorka.
De har rykte om sig att vara svårodlade,
men moderna sorter är lättodlade.


Det är roligt att leka med färg i trädgården.

Plantera exempelvis dahlior med ettåriga blommor i spännande färgkombinationer.